sábado, 31 de octubre de 2015

Dia 4: Quins altres aliments es poden florir?

Després de 4 dies amb la floridura del tomàquet, la Rosa s'ha trobat a casa seva el pa de motlle florit. A partir d'aquí, hem pensat que no tan sols el tomàquet es floreix, sinó que també hi ha altres aliments que ho fan. El dubte que ens ha sorgit és el següent: Quins altres aliments es poden florir?

Rosa: Noies, he vist el pa de motlle florit a casa meva, perquè tenia el mateix aspecte que el tomàquet.
Alba: Jo crec que el pa conté bacteris i aquests bacteris quan s'oxiden es mengen el llevat del pa, llavors fa que es podreixi i surtin fongs.
Maria: El llevat? Què és el llevat?
Ester: El llevat és un fong i la meva mare l'utilitza per fer pujar la massa del pa quan es cou.
Rosa: Llavors, el llevat i la floridura són dos fongs.

Hem investigat quina diferència hi ha entre la floridura i el llevat. 


  • Floridura: Són fongs pluricel·lulars, molts microscòpics, les hifes dels quals formen filaments solts. Es reprodueixen mitjançant espores. Solen créixer sobre les fruites, ja que s’alimenten dels sucres que aquestes contenen. Alguns són paràsits que originen infeccions als animals i les plantes. Altres floridures de vida lliure són sapròfites.



  • Llevat: Són fongs unicel·lulars de forma arrodonida. Es reprodueixen asexualment per gemmació. Molts llevats són organismes de vida lliure i només un petit grup són paràsits. Algunes de les seves espècies s’utilitzen en processos de fermentació en la indústria alimentària; per exemple, en l’elaboració de pa.


Les noves cèl·lules es formen per una mena de brots o gemmes que sovint queden unides a la cèl·lula mare i que, al seu torn, originen noves gemmes, de manera que es formen cadenes de llevat. És un procés de reproducció anomenat de gemmació.
 
A partir d'això hem anat treient les nostres pròpies conclusions i hem pogut resoldre la pregunta que ens vam plantejar al principi:

  • Quin aliments es poden florir?
Els aliments frescos tenen una vida molt curta, ja que de forma natural es degraden i s’alteren. Aquests processos de degradació són causats per l’acció de determinats microorganismes que es troben fins i tot en el mateix aliment. 
Existeixen dos tipus de microorganismes que intervenen en aquests processos: els fongs i els bacteris.
Els fongs són els causants de les floridures en els aliments. És molt típic de les fruites i el pa que al cap d’uns dies de tenir-los a casa, si no hi apliquen cap mena de conservant, com pot ser el fred, es floreixen. Els fongs, d’altra banda s’utilitzen per altres tasques més beneficioses, com els llevats, que utilitzem en la fermentació del vi o de la cervesa o per fer pujar la massa del pa quan es cou. Les floridures es produeixen pel desenvolupament dels fongs que experimenten els fongs en consumir els glúcids que tenen aquests tipus d’aliment.


1 comentario: