sábado, 14 de noviembre de 2015

Dia 13: Té membrana cel·lular?

Amb aquest concepte ens vam quedar l'últim dia que hi vam dedicar a la investigació. Això vol dir que el fong és pluricel·lular?

Fongs pluricel·lulars:
Com les floridures, que son fongs filamentosos constituïts per hifes. Son molt abundants en la natura i es poden observar sobre el pa humit, el formatge o les fruites madures, perquè formen una fins caps semblant al feltre o al vellut. Les espores de les floridures es formen sense que hi haja reproducció sexual prèvia, a l'extrem d'hifes especials, els conidis.

Fongs unicel·lulars:
Destaquen entre altres els Ilevats, que es reprodueixen asexualment per gemmació Viuen sobretot en medis molt ensucrats, corn les fruites o les flors. Molts llevats, pels procesos fermentatius que desenvolupen, son utilitzats industrialment per a l'obtencio de productes comestibles. Per exemple, els llevats del gènere Saccharomyces es fan servir per a elaborar begudes alcohòliques, com el vi, i per a l'obtenció del pa.
 
La cèl·lula eucariota vegetal correspon al model de cèl·lula de tots els éssers del regne vegetal i es caracteritza perquè: 
  • A més de la membrana citoplasmàtica, té un altre embolcall extern anomenat paret cel·lular de comportament rígid i format per cel·lulosa.
  • El citoplasma conté uns orgànuls exclusius anomenats plasts (com els cloroplasts).
  • Té les reserves glucídiques en forma de midó.
  • Els vacúols solen ser grans i poc nombrosos.
  • La forma d’aquestes cèl·lules sovint és poligonal i fixa.

En canvi, la cèl·lula eucariota animal correspon al model de cèl·lula de tots els éssers del regne animal i es diferencia de la cèl·lula vegetal en què:
  • No presenta ni paret cel·lular ni plasts.
  • La forma és variable, però preferentment arrodonida. 
  • Les reserves de glúcids són en forma de glicogen.
  • Els vacúols són petits i nombrosos i se’ls anomena vesícules.


Aquests dos tipus d’organització de la cèl·lula eucariota no inclouen totes les realitats cel·lulars que existeixen en els eucariotes. Així, per exemple, els éssers del regne dels fongs presenten característiques de cèl·lula vegetal, i característiques de cèl·lula animal: com a cèl·lula vegetal tenen una paret cel·lular externa a la membrana, que no és de cel·lulosa, sinó de quitina, i els vacúols també estan molt desenvolupats. Com a cèl·lula animal, no tenen plasts i el principal glúcid de reserva és el glicogen.
 
Floridura (fong)







 



 


No hay comentarios:

Publicar un comentario